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EVERY STUDENT SUCCEEDS ACT (ESSA) TRANSITION YEAR 2016-2017 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

The Every Student Succeeds Act (ESSA), passed by Congress in December 2015, is 
the newest version of the Elementary and Secondary Education Act (ESEA), replacing 
No Child Left Behind. Congress also provided a transition period that will lead to 
ESSA’s full implementation for the 2017-18 school year. In the interim most of NCLB will 
remain in effect. 
 
Background 
ESSA did not retain the language from NCLB Section 1119 outlining the qualifications 
for Arizona’s core academic teachers, using the definition of “Highly Qualified” (NCLB 
Section 9101). Per ESSA Section 1112, LEAs receiving Title I funds must ensure all 
teachers meet “applicable State certification and licensure requirements.” All other LEAs 
must follow State Board Rules and their own policies regarding hiring of instructional 
staff.  
 
Transition in 2016-17 to Title I Qualified (TIQ) 
The US Department of Education has indicated states and LEAs may transition to the 
ESSA requirement in 2016-17. While Highly Qualified attestations will no longer be 
required, Title I LEAs must ensure that teachers are qualified per Title I – TIQ. 
 
Title I Districts:  Teachers must meet AZ Certification requirements and may be 
assigned according to the approved content areas/endorsements listed on the 
certificate; includes teachers holding Intern certificates through an alternative pathway. 
 
Title I Charter LEAs:  Teachers must meet the Highly Qualified requirements in lieu of 
certification and may be assigned according to the content area(s) for which they are 
Highly Qualified. Alternately, teachers may meet the same requirements of AZ 
Certification as those teachers in district schools. 
 
 
LEA Flexibility 
Except as noted above, the end of Highly Qualified signals broader opportunities for 
LEAs and schools to select and assign teachers. LEAs now have the option to meet the 
needs of their students by setting their own additional criteria.     
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

1. Do all teachers need to be entered into the Teacher Input Application (TIA) 
regardless of whether the schools are Title I or not? 
 
Yes. All Schools and LEAs must update all teacher data using the Highly Qualified 
Teacher Application link in Common Logon during the 2016-17 school year in 
order for the Teacher Input Application (TIA) to provide teachers with the 16-digit 
stakeholder identification number that is critical to Student-Teacher-Course 
Connection and access to AZ Dash. All Title I LEAs must update teacher data in 
the Teacher Input Application (TIA) for Title I monitoring purposes. 
 

2. How will Appropriately Certified and Highly Qualified information be 
collected for Title I monitoring purposes? 
 
All LEAs accepting Title I funds must enter their teacher information for every 
teacher into the Teacher Input Application (formerly called the Highly Qualified 
Teacher Application) on Common Logon.  Teacher information must be entered 
prior to the ESEA Consolidated Application being approved by the Title I and 
Title II Specialist.  
 

3. For the 2016-17 ESSA transition year, do all Local Education Agencies 
(LEAs) need to comply with Appropriate Certification or Highly Qualified 
Requirements? 
 
School districts are required to hire Appropriately Certified teachers. Teachers in 
charter schools are not required to be certified unless they are teaching Special 
Education.  
 
Title I district schools are required to hire teachers who meet the applicable State 
certification requirements, and are therefore Appropriately Certified, by holding a 
Teaching Intern, Provisional, Reciprocal, or Standard certificate aligned with their 
teaching assignment. Alternately, teachers may meet the same requirements of 
AZ Certification as those teachers in district schools.  During the ESSA transition 
year, Title I monitoring will verify that teachers in Title I LEAs, both district and 
charter, are Title I Qualified (either Appropriately Certified for the primary subject 
they are teaching or meet the previous Highly Qualified criteria for the subject).  
 

4. Do teachers in non-Title I schools in a Title I LEA need to comply with 
Appropriately Certified or Highly Qualified requirements? 
 
All teachers in a Title I LEA must comply with Title I Qualified (TIQ) requirements.  

5. State Board Rule requires an approved area for the primary assignment for 
teachers in grades 6-12.  Will Title I monitor for every teaching assignment 
or only the primary one? (R7-2-602J)  

 

Title I will follow State Board Rule and only monitor for the primary assignment 

this year.   
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6. How does a teacher add an approved area to a teacher’s certificate? 
 
Most approved areas require passing a Subject Knowledge exam in the subject 
or qualifying for an exam waiver by having a Master’s degree in the subject.  If an 
exam is not offered in the subject, 24 semester hours of coursework is required. 
To add the approved area, the teacher should complete the application for 
certification available here and submit the application and fee to the Certification 
Unit at the Arizona Department of Education. 
 

7. If teachers already have an approved area on their certificates, but have not 
passed the exams, do they still need to pass the exams? 
 
Teachers who qualified for an approved subject area before the Arizona educator 
exams were implemented are not required to pass the subject knowledge exam 
as long as they maintain their certificate. 
 

8. At what grade level does a teacher need an approved area on the 
certificate? 
 
Teachers in grades 6-12 who teach a subject that is departmentalized, meaning 
that the teacher specializes in teaching that subject throughout the day, must 
have the approved area in the primary subject they are teaching.  
 
In a fifth grade departmentalized situation, a teacher is Appropriately Certified 
with either an elementary certificate or with a secondary certificate that includes 
the appropriate approved area and a Middle School Endorsement. 
 

9. May teachers be reimbursed for the exams required to add an approved 
area? 
 
Title II funds may be used to reimburse teachers for any Arizona exam or 
deficiency that is required for State licensure or to meet Highly Qualified 
requirements for charter schools.  The teacher must first pass the exam prior to 
reimbursement.  Exams not passed are not reimbursable.  LEAs must have a line 
item expenditure listed for NES/AEPA reimbursement within the ESEA 
Consolidated Application. See Title II Guidance for further information. 
 

10.  May teachers be reimbursed for fees to add an approved area and/or an 
endorsement to their certificates? 
 
Yes, Title II funds may be utilized for this expense. 

  

https://cms.azed.gov/home/GetDocumentFile?id=57a4d90caadebe130c51857a
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11.  If district teachers met Highly Qualified subject knowledge requirements 
using the HOUSSE, HQT Reciprocity, AEPA exam, NBCT, or 24 credits, do 
they now need to meet the State Board Rule with an approved area for their 
primary assignments?  

 
State Board Rule requires teachers in district schools to be Appropriately 
Certified for their primary teaching assignment. However, during the transition 
year, Title I monitoring will verify that teachers in Title I LEAs, both district and 
charter, are either Appropriately Certified for the primary subject they are 
teaching or meet the previous Highly Qualified criteria for the subject. Without the 
approved area denoted on their certificate, teachers are not considered 
Appropriately Certified. 
 
For this transition year only, these district teachers are exempt from the 4-week 
letter and Corrective Action Plan requirements. However, LEAs are expected to 
help their teachers in reviewing the alignment of their certifications to their 
assignments and their plan for meeting Appropriately Certified requirements for 
2017-18 school year. Title II funds can be used to support these teachers to meet 
Appropriately Certified requirements.  
 

12.  Must teachers from out of state meet Appropriately Certified requirements 
for district hire? 
 
Out of state teachers who hold a valid comparable teaching certificate from 
another state may be given an equivalent standard Arizona teaching certificate 
with the same approved area currently on their out of state certificate.  Teachers 
from out of state who are not certified must meet Arizona educator exam 
requirements.   
 

13. Must teachers from out of state meet Highly Qualified requirements to teach 
in a Title I charter school? 
 
During the 2016-2017 transition year, Title I charter school teachers from out of 
state must meet the highly qualified requirements for their teaching assignment or 
be appropriately certified for the position.  Current highly qualified attestation 
forms are available here. 
 

14. What are the academic content areas Title I and Title II will monitor for 
Appropriately Certified (districts) or Highly Qualified (charters) teachers? 
 
Under ESSA, the term “core content” is no longer applicable. It has been 
expanded to include all subjects leading to a “well-rounded education”.  This 
would include: English, reading or language arts, writing, science, technology, 
engineering, mathematics, computer science, foreign languages, civics and 
government, economics, arts, music, history, geography, career and technical 
education, health, physical education, computers, gifted, and others as 
designated by the State. 

 
 

http://www.azed.gov/highly-qualified-professionals/etl-overview/highly-qualified-teachers-and-paraprofessionals/
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For this transition year, Title I and Title II will monitor only the previous “core 
content areas” as listed in NCLB. Those “core content” teachers in Title I LEAs 
that do not meet TIQ requirements (see question 11 above for exceptions) must 
develop and complete a Corrective Action Plan to correct the deficiencies. 
Parents must be notified using the 4-week letter (see question 30).  

 
15. Does a Kindergarten teacher need the Early Childhood Endorsement? 

 
A Kindergarten teacher with an Elementary Certificate (K-8 or 1-8) must hold an 
Early Childhood Endorsement per R7-2-615(N). A Kindergarten teacher with an 
Early Childhood Certificate meets the requirements to teach Kindergarten. 
 

16. Does a Reading Specialist still need the Reading Endorsement? 
 
A teacher who works with students who are more than six months behind in 
academic progress in English Language Arts must hold a Reading Endorsement. 
Therefore, any teacher in a position termed as a “Reading Specialist, Reading 
Consultant, Remedial Reading Teacher, Special Reading Teacher,” or in a 
similar position, must hold a Reading Endorsement. R7-2-615(G). 
 

17. Does a Math Interventionist still need the Math Endorsement? 
 
In order to meet TIQ requirements, a Math Interventionist must show an 
approved area of Middle Grades Math (6-8) or Mathematics (6-12) or a 
Mathematics Endorsement on their certificate. 
 

18. Do Special Education teachers serving as the Teacher of Record in grades 
6-12 need an approved area on their certificates? 
 
According to State Board Rule (R7-2-607-J), all teachers in grades 6-12 must 
have the appropriate approved area on their certificates for their primary teaching 
assignment. Please see question #11 for further information as it relates to this 
question. 
 

19. What are the requirements for SPED teachers in an elementary setting 
serving as Teacher of Record? 
 
Current State Board Rule requires that all SPED teachers must hold the 
appropriate SPED Certificate. Under Highly Qualified criteria, SPED elementary 
teachers were also required to demonstrate elementary subject knowledge. For 
this transition year, LEAs should continue to require their elementary SPED 
teachers to meet the Highly Qualified subject knowledge requirements, including 
using Title II funds to support the passing of the Elementary Subject Knowledge 
Exams. Teachers in this situation are exempt from the 4-week letter and 
Corrective Action Plans.  
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20. What requirements are needed for SPED teachers who are not the Teacher 
of Record? 
 

SPED teachers serving in a supplemental support capacity as a Non–Teacher of 
Record meet Certification requirements by holding the Appropriate SPED 
Certificate for the position in which they are teaching. 
  

21. Does a teacher in the State mandated 4-Hour SEI block need to meet the 
content requirement of English Language Arts in addition to the SEI 
Endorsement? 
 
District teachers in the State mandated 4-hour block must meet English 

Language Arts requirements.  For an elementary self-contained setting (1-8), the 

teacher will need the Elementary/Early Childhood Certificate, aligned to the 

grade level being taught, with the SEI Endorsement or 45 hours of SEI training. 

For grades 6-12 departmentalized, the teacher will need the appropriate teaching 

certificate with the SEI Endorsement or 45 hours of SEI training, along with either 

the Middle Grades ELA or English approved area, aligned to the grade level 

being taught.  

22. What may a teacher with an approved area of Social Studies teach? 
 
A secondary certified teacher with an approved area of Social Studies may teach 
Middle Grades Social Studies. The teacher may also teach any of the four high 
school content areas under the Social Studies umbrella:  History, Economics, 
Government, and Geography.  For example, it is not necessary to have the 
approved area of History in addition to the approved area of Social Studies to 
teach History; the teacher already meets Appropriately Certified requirements 
with the approved area of Social Studies. 
 

23. May a teacher with an approved area of History, Government, or Geography 
teach Middle Grades Social Studies? 
 
Yes, a teacher with an approved area of History, Government, or Geography may 
teach Middle Grades Social Studies. 
 

24. What may a teacher with an approved area of General Science teach? 
 
A teacher with an approved area of General Science may teach Middle Grades 
General Science and High School General Science.  The teacher does not meet 
the requirements to teach other science content areas such as Biology, Physical 
Science, Physics, or Chemistry.  The teacher would need to pass the individual 
subject knowledge exam and have the appropriate approved area added to the 
certificate to teach any of the other science areas. 
 
 
 



 

  October 12, 2016 

25.  If a teacher has a Secondary Certification with an approved area of Biology, 
Physical Science, Physics, or Chemistry, can he/she teach Middle Grades 
General Science? 
 
Yes, the content knowledge in Biology, Physical Science, Physics, and/or 
Chemistry is sufficient to teach Middle Grades General Science. 
 

26. Does a teacher with a Career and Technical Education Certificate teaching a 
dual credit course of CTE and another content area such as math, 
economics, science, etc. need an approved area on the CTE certificate for 
the other content area? 
 
Approved areas are not added to CTE Certificates.  To teach a core class 
needed for graduation credit, a Secondary Certificate with the appropriate 
approved area would also be needed.  
 

27. What are the requirements for Paraprofessionals under ESSA? 
 
Paraprofessionals are held to the same previous requirements of Highly 
Qualified.  A paraprofessional working in a Title I school must pass one of the 
acceptable paraprofessional exams, hold an AA degree, or have the equivalent 
60 credits.  Paraprofessionals in non-Title I schools do not need to meet Highly 
Qualified requirements.  See the Paraprofessional Attestation here. 
 

28. Does the supervising teacher for a Title I paraprofessional need to meet TIQ 
requirements? 
 
All supervising teachers of Title I paraprofessionals must meet TIQ requirements.  
 

29. Will there be any Title I or Title II requirements if teachers are not TIQ for the 
position in which they are teaching? 
 
Both Title I and Title II will monitor for teachers who do not meet TIQ 
requirements for State licensure.  These teachers must complete a Corrective 
Action Plan through their LEAs (refer to question #11 exceptions for the 2016-17 
transition year only).  The Corrective Action Plan is to be signed and uploaded 
into the ALEAT system by LEA personnel. 
 

30. Are the 4-week letters still required for non-Appropriately Certified or non-
Highly Qualified teachers? 
 
Parents must be given timely notice that a student has been assigned, or has 
been taught for 4 or more consecutive weeks by a teacher who does not meet 
applicable State certification requirements at the grade level and subject area in 
which the teacher has been assigned.  A sample copy of the 4-week letter sent 
home is to be uploaded into the ALEAT filing cabinet.  This includes Substitutes 
Filling Vacant Positions, Emergency Substitutes, and Long-term Substitutes.  It 
also includes Emergency Teaching Certificates and teachers on Teaching 
Certificates who are not Appropriately Certified.   

http://www.azed.gov/highly-qualified-professionals/files/2016/07/az-hq-instructional-paraprofessional.pdf
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31. Are Teachers with Emergency Teaching Certificates considered 
Appropriately Certified in Title I schools? 
 
Emergency Teaching Certificates are considered a waiver of certification 
requirements and therefore do not meet the criteria for appropriate certification in 
a Title I school or in any SPED setting.    
 
Teachers with Emergency Certificates will need a 4-week letter sent home and a 
Corrective Action Plan filed in ALEAT. 
 

32. Do LEAs still need to notify parents of the Parents Right-To-Know about 
teacher certification? 
 
ESSA continues the Parents Right-To-Know provision, which is different than the 
4-week letter requirements. LEAs are expected to continue to respond to parents’ 
requests for information regarding the qualifications of their child’s teachers and 
paraprofessionals.  

 

 


