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October 3, 2018 

Dear Colleagues, 

We are excited to share that your final Title IV-A Allocation for FY19 has been awarded. You may access 
this information in the ESEA Consolidated application under the “Allocations” link within GME. 

Please note, some LEA’s received a large addition of funds while others will see minor changes to what 
was awarded for the Preliminary Allocations.  The Title IV-A allocations for LEAs are calculated by 
formula, based on the proportion of those LEAs’ prior year’s Title I, Part A allocation. SEAs are further 
required to ensure no LEA receives an allocation less than $10,000 (minus any required Maintenance of 
Effort reductions) and must ratably reduce LEAs accordingly to ensure the minimum amount 
requirement is met. 

As you begin analyzing your program and determining how best to activate these new funds, it’s 
important that you keep in mind the following: 

1) The 20 - 20 and 15% Special Rules 

Should you receive a Final Allocation of $30,000.00 or more, the LEA is required to spend no less 
than 20% on activities supporting Well-Rounded Education; the LEA is required to spend no less 
than 20% on activities supporting Safe & Healthy Students; and the LEA is required to spend a 
portion of funds supporting the Effective Use of Technology. Of the funds dedicated toward the 
Effective Use of Technology, with the primary focus on professional learning in this category, no 
more than 15% may be spent on technology infrastructure, e.g., software, hardware, devices, etc. 

Question: If our Preliminary Allocation was under $30,000.00 and now our allocation is over 
$30,000.00, does the 20 – 20 Rule apply to our LEA? 

Answer:  Yes! The new allocation of $30,000.00 or more will require the LEA to adjust their 
program to align with the 20 - 20 Rule.  Title IV-A Specialists are available to assist you with this.   

Question: My allocation is under $30,000.00. Do I still need to consider the 15% rule? 

Answer:  Yes! The 15% Rule still applies. Of the amount you budget toward Effective Use of 
Technology activities, with the primary focus on professional learning in this category, only 15% 
may be used to purchase technological infrastructure, e.g., software, hardware, devices, etc.   
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2) Transferring Funds 

Should the LEA wish to transfer all or a portion of their final Title IV-A allocation, the following 
must be completed and documented: 

• Qualified Private Schools, located within the LEA boundary for Title IV-A, must receive 
consultation prior to the transfer process occurring.  Private School consultation does not 
apply to Charter schools. 
 

• The decision to transfer must be made through the CNA Committee and reflected within 
the Integrated Action Plan (tagged appropriately) as the best use of funds. 

o If an LEA transfers Title IV-A funds into another federal program within the ESEA 
Consolidated application, the LEA must base the allocations for equitable services 
for Private School Services on the entire amount, including transferred funds. 

*Please note:  
Title IV-A funds are designed to provide “…programs and activities to support well-rounded 
educational experiences to all students.” (Section 4104 State Use of Funds – SSAEG – Title IV, 
Part A). 

The law stipulates that students well-rounded education is a civil right and that such activities 
must be made available to all students. It is best practice to analyze the needs of your LEA 
through the lens of Title IV-A prior to transferring funds. 

We are SO excited to help you grow your NEW Title IV-A Program! 

Yours in creation,  

 
Dustin K. Loehr 
Director of Arts Education and Title IV-A 
Arizona Department of Education 


